Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Koncepce umění
Creative Cities
Konference EU
Symposium Ostrava
Future City Game
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Výstava unikátních cirkusových plakátů v kulturním centru Zahrada

Obrázek k článku Výstava unikátních cirkusových plakátů v kulturním centru Zahrada
Kulturní centru Zahrada o.p.s. pořádá výstavu reprodukcí unikátních cirkusových plakátů z 50. a 60. let, zapůjčených ze sbírek Národního muzea. Plakáty jsou kopiemi sbírkových předmětů uložených v divadelním oddělení Národního muzea. Cirkusová sbírka vznikla v roce 2004, kdy k několika stovkám jednotlivostí přibyl největší cirkusový a varietní archív soukromého sběratele Antonína Hančla z Brna. U rozšíření sbírky Národního muzea stál autor výstavy MgA. David Kašpar, dnes programový ředitel Zahrady, který právě v roce 2004 při psaní diplomové práce na pražské DAMU sbírku tehdy sedmasedmdesátiletého Hančla v Brně objevil. Národní muzeum pak koupí 15000 předmětů s cirkusovou a varietní tématikou - cirkusových programů, víc než 3000 plakátů, knih, časopisů a fotografií - položilo základ ojedinělé sbírce, která se od roku 2006 prezentuje na stálé expozici v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích.
„Od počátku 50. let zastřešoval vše kolem cirkusového dění v Československu n. p. Československé cirkusy, varieté a lunaparky. Jeho výkladní skříní byly skvělé cirkusy jako Humberto, Internacionál, Praga, Slovan, později Evropa a další. Na plakátové tvorbě té doby se nešetřilo, každý z cirkusů měl svou výtvarnou tvář. A právě tuto pozoruhodnou tvorbu prezentuje výstava v Zahradě,“ říká PhDr. Hanuš Jordan z divadelního oddělení Národního muzea.

Výstava v Zahradě představí poprvé po 50 letech pražské veřejnosti dlouho zapomenutý výtvarný svět, cirkusovou patinu a romantiku. Jedním ze slavných symbolů cirkusových plakátů vystavených v Zahradě je rošťácky rozesmátý klaun, který vystrkuje hlavu z roztržené barevné opony - logo slavného období cirkusu Humberto. Vytvořil ho umělec skrytý za jménem Jebenof - Jan Blahoslav Novotný. Po válce byl výtvarným redaktorem Svobodného slova, kreslil karikatury Gottwalda, Zápotockého, Nejedlého. Jeho práce je spojena i s divadelním plakátem Werichova Divadla ABC.

Výstava je také jednou z aktivit nově vzniklé asociace nového cirkusu Cirqueon, kterou založil právě David Kašpar. „Výstava dnes už historických plakátů je pro nás způsob, jak dát najevo kontinuitu a vzdát hold staré generaci vynikajících cirkusových umělců. Zároveň jí ale chceme vytvořit odrazový můstek pro současné aktivity v oblasti nového cirkusu, které Cirqueon reprezentuje a který se od cirkusu před 50 lety v mnohém podstatně liší. My se zaměřujeme například na cirkusovou školku Cirqueon v kulturním centru zahrada KC, na workshopy akrobacie při festivalu Letní Letná a podobné aktivity,“ představuje Cirqueon David Kašpar.

Kromě cirkusových plakátů se proto na výstavě představí i velkoplošné fotografie Lukáše Cetery z různých představení nového cirkusu tak, jak ho mohli vidět právě diváci festivalu Letní Letná.

Výstava československých cirkusových plakátů z 50. a 60. let
17. září – 17. října 2008 v kulturním centru Zahrada, Malenická 1784, Praha 11
(11.09.2008) ZDROJ: Kulturní centrum Zahrada
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.