Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoAnalýzy a zprávy
TechSoup

Studie Ekonomika kultury v Evropě

V pondělí 13. listopadu 2006 bylo Radě ministrů kultury prezentováno resumé dlouho očekávané studie Ekonomika kultury v Evropě, kterou pro Evropskou komisi (Generální ředitelství vzdělání a kultury) zpracovalo Kern European Affairs. Studie byla vypracována s cílem podpořit kulturu jako ústřední element evropského integračního procesu. Poprvé jsou poskytnuty důkazy o socioekonomickém významu kultury v Evropě. Studie tvrdí, že role kultury a kreativního sektoru je stále hluboce ignorována. Umění a kultura je vnímána jako záležitost osvěty nebo zábavy. Ekonomický přínos umění a kultury je marginalizován. Studie dává konkrétní doporučení k vytvoření "strategie pro kreativní Evropu", jež by měla zohlednit přínos kulturního a kreativního sektoru policy makerům a začlenit tuto oblast do lisabonské agendy a do evropských strukturálních reforem. K dispozici český překlad summary - 13 stran.

Česká verze summary ke stažení zde

Executive summary of a new study on the Economy of Culture in Europe (in English and French) which has been completed by Kern European Affairs for the European Commission (DG Education and Culture) and presented on Monday to the Council of Ministers of Culture.

The study has been completed with the aim to promote culture as a central element of the European integration process. For the first time, it provides a measure of the sector's economic and social significance in Europe. 

You can find the all study (259 pages) on the EC website (only in English): http://ec.europa.eu/culture/eac/sources_info/studies/economy_en.html.

Executive summary English version
Executive summary French version

Diskuzní materiál předsednictví Ekonomika kultury v Evrpopě - výměna názorů

Stánky tématu: zde

(16.11.2006)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.