Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoDiskuze a aktivismus
TechSoup

Reakce na překvapivou zprávu o odvolání ředitele Rudolfina

Od 1. července 2009 má jako generální ředitel České filharmonie (ČF) působit Vladimír Darjanin, bývalý generální komisař české účasti na výstavě Expo v japonském Aiči. Součástí (ČF), příspěvkové organizace ministerstva kultury je i galerie Rudolfinum. Darjanin byl ředitelem jmenován na základě výběrového řízení a předložené koncepce s názvem "Česká filharmonie - víc než orchestr", kde tvrdí, že ... "Galerie (Rudolfinum) si našla svoje jedinečné postavení jak v českém, tak i evropském kontextu. Je to typická Kunsthalle, která představuje špičkové umělce a osvědčené mezinárodní projekty", přesto se v tisku objevily zprávy o pravděpodobném odvolání dlouholetého ředitele galerie Rudolfinum Petra Nedomy. Na možné, avšak nezdůvodnění ukončení činnosti dosavadního ředitele Galerie Rudolfinum se objevily prudké protesty, vznikla petice, facebooky a podporu dosavadnímu řediteli vyjádřila se i odborná veřejnost, např. Uměleckohistorická společnost dopisem adresovaným ministru kultury Václavu Riedlbauchovi. Nový management galerie chce Darjanin představit během tiskové konference 24. června 2009 v 10.30 hodin. 

Nesouhlas s připravovaným odvoláním PhDr. Petra Nedomy z pozice ředitele Galerie Rudolfinum.

Jako zástupci odborné veřejnosti vyslovujeme zásadní nesouhlas s připravovaným odvoláním PhDr. Petra Nedomy z pozice ředitele Galerie Rudolfinum. Jde o alarmující případ nekompetentního zásahu do kontinuity činnosti kvalitně fungující významné kulturní instituce, jak je Galerie Rudolfinum v současné chvíli vnímána. Prvotní vize a unikátní výstavní koncepce budoucí kunsthalle současného vizuálního umění, se kterou v roce 1993 PhDr. Petr Nedoma vyhrál konkurz na ředitele Galerie Rudolfinum, za oněch uplynulých 16 let pod jeho vedením došla vynikajícího naplnění. Dnes je Galerie Rudolfinum synonymem prestižního výstavního prostoru, který každoročně představí několik prvotřídních domácích i mezinárodních výstavních projektů. Galerie Rudolfinum je významnou kulturní institucí, která průběžně reflektuje dění na mezinárodní umělecké scéně a současně je v tomto kontextu vnímána ostatními evropskými i světovými muzei umění jako prestižní a relevantní partner. Na základě tohoto statutu pak umožňuje i osobnostem současného českého umění vstupovat do širších mezinárodních souvislostí.  Vybudování kulturní instituce s takto vysokým renomé je konkrétním výsledkem soustředěného profesního úsilí PhDr. Petra Nedomy a je přímo spojeno s jeho osobností, která je v tomto smyslu nezastupitelná.   Kontinuita vysoce kvalitní mnohaleté odborné práce by jeho náhlým a neuváženým odvoláním z pozice ředitele Galerie Rudolfinum byla přerušena a de facto zrušena.


Podepsáni:
Josef Bolf, Lubomír Typlt, Simona Vladíková, Jiří Georg Dokoupil, Krištof Kintera, Jan Merta, Michal Nesázal, Jiří Petrbok, Daniel Pitín, Jan Šerých, Vladimír Skrepl, Jiří Kovanda, Tomáš Vaněk, Robert Šalanda, Jakub Hošek, Jakub Švéda, Ladislava Gažiova, Jakub Špaňhel, Jakub Nepraš, Edit Jeřábková, Vladimír 518, Zbyněk Sedlecký, Zdeněk Lukeš, Lukáš Rittstein, Michal Rittstein, Mikulaš Rittstein, Barbora Šlapetová, Jiří Černický, Federico Diaz, Anna Kovářová, Jaroslav Brabec, Marie Rakušanová, Milan Houser, Michal Koleček, Viktor Karlík, Terezie Pokorná, Karel Cudlín, Jaromír Novotný, Filip Černý, Petr Vaňous, Zbyněk Sedláček, Ivona Raimanová, Ivo Binder, Josef Chloupek, Bohuslava Olešová, Jana Vránová, Patricie Fexová, Marek Meduna, Petr Nikl, David Černý.

 

Související odkazy:
Petice "Proti odvolání Petra Nedomy"

Facebooky:
Děkuji panu Darjaninovi, že ponechá Petra Nedomu ve své funkci, stránka studentů VŠUP
Petra Nedomu dále v Rudolfinu! Neničte kvalitní galerii!
Podpořte Nedomu v čele galerie Rudolfinum

Dopis Uměleckohistorické společnosti Ministru kultury ČR

Související dokumenty:
Koncepce Vladimíra Darjanina "Česká fiharmonie - víc než orchestr"  
Statut České filharmonie a Výroční zprávy

"Darjanin" z médií

(23.06.2009) ZDROJ: ProCulture
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.