Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoDiskuze a aktivismus
TechSoup

Sdružení Pro Wave apeluje na poslance za návrat Radia Wave do FM vysílání

Občanské sdružení Pro Wave, které se zformovalo na podporu Českého rozhlasu Radia Wave - veřejnoprávní stanice pro mladé - se dopisem přímo obrací na poslance ve věci návratu této stanice do FM vysílání. V poslanecké sněmovně totiž leží vládou schválený návrh poslance a předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky, který problém řeší.  Píšeme každé poslankyni, každému poslanci osobně, zda novelu podpoří či nikoliv a žádáme je o vyjádření, uvádí Robin Čumpelík ze sdružení Pro Wave. Autoři dopisů poslancům také bojují za to, aby zákonodárci návrh zákona projednali na nejbližším jednání sněmovny a to zrychleně, aby mohl být přijat už letos.

Tato vyjádření pak bude Pro Wave kvůli transparentnosti zveřejňovat na stránkách http://www.chciwavezpet.cz v přehledné tabulce. „Zde se mladí lidé mohou podívat, který poslanec z té které strany podporuje mladou generaci,“ dodávají zástupci Pro Wave.

Radio Wave bylo v minulém roce vypnuto z FM vysílání a následně nesmyslně Radou Českého rozhlasu obviněno z propagace fašismu. Sdružení uspořádalo v polovině ledna velký koncert s názvem Chci Wave zpět! Tato první akce aktivistů měla mimořádný úspěch. Koncert navštívilo přes tisíc mladých lidí. V dubnu také Pro Wave ve spolupráci se studentskou iniciativou Inventura demokracie pořádal koncert proti mediálním radám na Václavském náměstí. Právě Radu Českého rozhlasu viní zástupci sdružení z nedobrovolného stěhování Radia Wave mimo ferkvenci.
 
Dopis sdružení Pro Wave směřovaný poslancům
 
V Praze dne 31. 8. 2009

Vážený pane poslanče / paní poslankyně

Oslovujeme Vás jako členové občanského sdružení ProWave o.s. v záležitosti novely zákona o Českém rozhlasu (Sněmovní tisk 865/0, část č. 1/2). Naše sdružení vzniklo v roce 2008 na podporu Radia Wave a jeho návratu do FM vysílání. Naše sdružení v současné chvíli aktivně oslovuje (ať už přímo nebo přes webové komunity) téměř šest tisíc mladých lidí.

Jistě Vás také zasáhly informace o kauze ČRo 4 - Radia Wave, které muselo být právě pro nejednoznačnost v zákoně staženo z analogového vysílání. Výše uvedená novela zákona navrhuje, alespoň tak jak to vnímáme my, napravit tuto křivdu. Pevně doufáme, že i Vy jste zastánci teze, že by v rámci portfolia nabídky Českého rozhlasu mělo existovat kvalitní vysílání pro mladé.

Pokud Vám záleží na mladé generaci a její kultivaci nemainstreamovým médiem, které nemusí podléhat privátním tlakům a většinovému vkusu, prosíme Vás, zapřičiňte se o co nejrychlejší projednání této novely a zvedněte pro ni ruku. V příloze pro jistotu přikládáme její plné znění.

V zájmu transparentnosti bychom rádi věděli Váš osobní názor na celou kauzu Radia Wave a chtěli bychom Vás poprosit o jasné vyjádření postoje při hlasování o této novele.
Vašemu názoru na veřejnoprávní stanici pro mladé a postoji při hlasování bude dán prostor na stránkách www.chciwavezpet.cz, kde chceme shromáždit vyjádření každého poslance. Tato stránka se i díky spřáteleným webům a Facebooku dostane k tisícům mladých lidí, kteří danou kauzu sledují a věříme, že i jim pomůže mimo jiné při rozhodování v nadcházejících parlamentních volbách.

Veškeré dostupné informace ke kauze Radia Wave lze nalézt na stránkách našeho sdružení – www.chciwavezpet.cz
Předem Vám děkuji za Vaší odpověď i za zájem o výše uvedené věci

Jan Vávra a Robin Čumpelík
ProWave o.s.
Kontakty: info@chciwavezpet.cz, tel.: 603 518 667 (Robin Čumpelík)
Příloha: Novela zákona o Českém rozhlasu (Sněmovní tisk 865/0, část č. 1/2) včetně důvodové zprávy
 

 

(02.09.2009) ZDROJ: Pro Wave o.s.
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.