Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfo
TechSoup

Doktorandka VŠUP navrhla nové školní psací písmo

Obrázek k článku Doktorandka VŠUP navrhla nové školní psací písmo
Doktorandka VŠUP Radana Lencová navrhla Abecedu Comenia Script. Zabývala se komplexně tématem "Kaligrafie dnes - rukopisné písmo", ze kterého vzešel nejen návrh nového školního psacího písma, ale i několik samostatných publikací (Rozhovory o písmu rukopisném, Comenia Script - praktický manuál, a několik kaligraficky zaměřených autorských knih). V současné době vychází Comenia Script - praktický manuál, který je vytvořený pro nácvik jednoduché psací abecedy a mohou ho využít především učitelé a rodiče dětí na základních školách.

Comenia Script je jednoduché a praktické psací písmo pro děti, které je moderní a současné. V abecedě je několik písmen a číslic, jež mají více tvarových variant. Pro speciální účely je vypracovaná také bezserifová verze. Její kostra je stejná jeko u základní abecedy, postrádá však serify (u malé i velké abecedy), veškeré spojovací tahy a tím i možnost ligaturních napojení. Je vhodná zejména pro disgrafické děti. Comenia Script se dá použít i jako písmový font pro práci s počítačem, k vytvoření individuálních písmových předloh či pracovních listů, ale také pro běžnou sazbu ve stylu rukopisného písma.

Manuál k nové psací latince „Comenia Script“ je vytvořený pro nácvik jednoduché psací abecedy. Využijí ho především učitelé, rodiče dětí na základních školách a všichni, kteří se zajímají o kultivaci rukopisného písma. Součástí manuálu je samostatná příloha, sestavená z pracovních listů k základní psací abecedě, speciálně připravená pro praváky a leváky. Obsahuje také pracovní listy k nácviku kaligrafické formy s použitím plochého seřízlého pera. Praktický manuál je jednou z hlavních didaktických pomůcek k abecedě Comenia Script.

Ukázka praktického manuálu Comenia Script.

(08.07.2008) ZDROJ: Radana Lencová
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.