Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfo
TechSoup

Jihlava získala bronz ve světové soutěži měst LivCom

Jihlavě, metropoli kraje Vysočina, se dostalo ocenění v mezinárodní soutěži Liv Com, v kategorii měst mezi 20 a 75 tisíci obyvateli skončila na třetím místě. Nejlépe hodnocené město v kategorii byl německý Pfaffenhofen an der Ilm a Mandurah v Austrálii. Města prezentují svoji činnost před nezávislou mezinárodní porotou, která účastníky porovnává a vyhodnocuje v šesti různých oblastech jimiž jsou nejlepší praxe v oblasti životního prostředí, zdravý životní styl, umění, kultura a kulturní dědictví; udržitelnost komunity,  plánování budoucnosti města a zlepšování krajinného rázu. Dalším českým městem, které uspělo v kategorii zdravý životní styl je Chrudim. Zástupci Jihlavy k přínosům soutěže řekli..
„Přínosů soutěže je několik. Především se na činnosti města nahlíží zcela nezávisle, hodnotí se bez předsudků. Soutěž je také zdrojem inspirace, schází se zde nápady z celého světa. Účastníci ze všech koutů světa zde vidí, jaké jsou trendy rozvoje měst,“ komentoval druhou účast Jihlavy v soutěži Liv Com primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. Poprvé se Jihlava soutěže s patnáctiletou tradicí účastnila v roce 2009, a hned si přivezla prvenství v individuální kategorii životního prostředí.

„Účast v soutěži je mezinárodní prezentací města. Po našem vystoupení se začaly kvapem rozebírat propagační materiály o Jihlavě, které jsme na místo přivezli,“ doplnil postřeh z průběhu náměstek primátora Rudolf Chloupek, který má své kompetenci činnost Zdravého města Jihlavy. Úspěšnou prezentaci města připravovaly pracovnice právě Zdravého města a odboru rozvoje města Magistrátu města Jihlavy.

Název soutěže The International Awards for Liveable Communities je zkracován na Liv Com, jeho českým ekvivalentem je „Město, ve kterém stojí za to žít“. Jde o jedinou soutěž místních komunit na světě, která se zaměřuje na environmentální řízení a tvorbu měst. Cílem je podpořit příklady dobré praxe, vynalézavost a způsob vedení, jež vede k živoucí, ekologicky udržitelné obci, která zlepšuje kvalitu života. Účastníci prezentují činnosti města v několika oblastech (dědictví, udržitelnost komunity, zdravý životní styl, plánování budoucnosti…), o výsledku rozhodují odborné mezinárodní poroty a zástupci zúčastněných měst.
(08.11.2011) ZDROJ: Magistrát města Jihlava
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.