Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRBrno - kulturní politika
TechSoup

Dům umění: Návštěvnost Domu umění města Brna

O víkendu 17. března a 18. března 2012  vzrostla návštěvnost  Domu umění města Brna na více než dvojnásobek, než je obvyklé. Mluvčí instituce Barbora Antonová uvedla pro ČTK, že to souvisí s výzvou Jdeme na výstavu! uveřejněnou na sociálních sítích. Prostřednictvím této výzvy podle Antonové reagovali lidé na záměr města vypsat konkurz na místo ředitele instituce. Vypsání výběrového řízení schválila komise kultury brněnské rady a  její předseda Stanislav Michalík  uvedl v této souvislosti pro Brněnský deník: Naplňujeme prohlášení rady, která chce takto otestovat ředitele všech příspěvkových organizací města, kteří jsou ve funkci déle než pět let. Dne 20. března 2012 publikoval Dům umění tiskovou zrpávu, v níž zpřesňuje informace uvedené v médiích v souvislosti s návštěvností Domu umění a děkuje veřejnosti za podporu a sympatizantům Domu umění města Brna, kteří prožili v Galerii část slunečného víkendu a koupili si zvýhodněnou vstupenku má možnost vstupenku využít až do víkendu 27 a 28. března 2012.  
Návštěvnost Domu umění města Brna
Upřesnění informací, které se v posledních dnech objevily v médiích; poděkování veřejnosti za podporu

Návštěvnost Domu umění je skutečně nižší než před pěti lety. Je to způsobeno několika faktory:

- S klesající návštěvností se v posledních letech potýkají všechny kulturní instituce, a to včetně tak tradičních a „nekonfliktních“ míst, jako jsou hrady a zámky.

- V roce 2008 probíhala rekonstrukce Domu umění na Malinovského náměstí, který byl vždy divácky atraktivnější, což způsobilo významný pokles absolutních čísel návštěvnosti.

- Dům umění v roce 2009 změnil metodiku počítání návštěvníků: zatímco dříve se každý návštěvník, který si zakoupil vstupenku, násobil počtem výstav, jež se v dané budově (Dům umění, Dům pánů z Kunštátu) konaly, nyní se do návštěvnosti započítává unikátní vstup.

- V roce 2010 byly zrušeny volné středy; stále se zvyšující poměr neplatících návštěvníků vůči platícím byl ekonomicky neúnosný.

- Dům umění města Brna je partnerem mnoha událostí, které se odehrávají v jeho budovách (i v rámci pronájmu; například Social Innovation Camp minulý víkend); do počtu návštěvníků, kteří fakticky zhlédli výstavy, by bylo zapotřebí započítat i účastníky těchto akcí.

- Dům umění města Brna pravidelně připravuje projekty ve veřejném prostoru. Tyto projekty jsou nesmírně náročné jak z hlediska finančního, tak organizačního, jsou regulérní součástí výstavního plánu; počet „návštěvníků“ těchto projektů se dá odhadnout na statisíce, i když skutečných „diváků" bude pochopitelně méně. Mezi největší projekty ve veřejném prostoru patří Sochy v ulicích (2008, 2009, 2011, příští ročník 2013),
ale také výstava fotografií v ulicích Brno Srpen 68 (2008), letní scéna za Domem umění Generátor (2011) ad.

- Vlastní galerijní prostory překračuje rovněž projekt Brněnský architektonický manuál (www.bam.brno.cz); v období po spuštění byl denně zaznamenán přístup z 600 IP adres, nyní se počty pohybují mezi 250–300 přístupy denně.

Dům umění města Brna se – v duchu poslání uvedeného ve zřizovací listině – profiluje jako instituce, jejímž smyslem je „působit na rozvoj umělecké tvorby“; do Brna přináší nejnovější trendy současného vizuálního umění, které z logiky věci nepřitahuje masové publikum (stejně jako nelze poměřovat návštěvnost například koncertů experimentální hudby s koncerty pop-music). Do výstavního programu Domu umění města Brna jsou ovšem zařazovány i projekty, které oslovují nejširší veřejnost: Joel-Peter Witkin – Decadence Now!, Planeta Eden – Svět zítřka v socialistickém Československu 1948–1978, 100 let Domu umění, Zdeněk Fránek – Útroby architektury, pro letošní podzim připravované Signály z neznáma – Český komiks 1922–2012 atd.
 
Dům umění města Brna spolupracuje s mnoha českými i zahraničními institucemi, a to nikoli pouze v roli toho, kdo reprízuje již hotové výstavy, ale projekty vznikají přímo pro Dům umění a některé z nich se „vyvážejí“ do mimobrněnských institucí. Jako příklady intenzivní spolupráce zmiňme například projekty s pražskými galeriemi Rudolfinum a DOX, vídeňským Museem auf Abruf nebo právě probíhající mezinárodní projekt Remake.

Odezva výzvy Jdeme na výstavu!

V souvislosti s připravovaným rekonkurzem na místo ředitele Domu umění města Brna vznikla iniciativa Jdeme na výstavu!, která prostřednictvím sociálních sítí vyzývala k návštěvě výstav v Domě umění i v Domě pánů z Kunštátu.
Organizátoři této pozvánky se neohrazují vůči samotnému konkurzu, ale vůči argumentům, které použili členové kulturní komise (konkrétně klesající návštěvnost a výroky typu „Je třeba dostat do Domu umění mladé lidi“, „Jednou za rok by se zde mohla udělat výstava jako třeba Zlato Inků“) na podporu své nespokojenosti se směrem, jakým se Dům umění města Brna ubírá za vedení ředitele Rostislava Koryčánka.

O víkendu 17. a 18. 3. 2012 strávilo 210 sympatizantů Domu umění města Brna část slunečného dne v Domě umění na Malinovského náměstí nebo v Domě pánů z Kunštátu. Další zhruba stovka lidí se v neděli v podvečer zúčastnila prezentace Social Innovation Campu v Domě umění. Návštěvníci, kteří si koupili zvýhodněnou vstupenku do obou budov, mají možnost ji využít až do příštího víkendu. Dům umění města Brna je otevřen od středy do neděle od 10 do 18 hodin.
 
Zájemci se mohou přihlásit k odběru novinek na www.dum-umeni.cz (na titulní straně vlevo dole).
Do 1. dubna se v Domě umění na Malinovského náměstí konají výstavy Otto Zitko – Pavel Hayek a DUMB. Richard Healy – Jiří Maha – Richard Nikl. Projekt Remake probíhá do 15. dubna v Domě pánů z Kunštátu a ve 4AM na Starobrněnské ulici. V Galerii G99 trvá do stejného termínu výstava Richarda Loskota Záznamy přítomnosti.

Barbora Antonová,
antonova@dum-umeni.cz, 731 506 376



(21.03.2012) ZDROJ: Dům umění města Brna, ČTK, Brněnský deník
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.