Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČR
TechSoup

Ministr kultury zvažuje slučování či rušení příspěvkových organizací - z 32 na 20

Podle červnového vládního návrhu státního rozpočtu je pro kulturu prozatím na příští rok 2008 přibližně o jednu miliardu méně než letos. Dne 21. června oznámil ministr kultury Václav Jehlička na tiskové konferenci, že zvažuje sloučení či zrušení některých příspěvkových organizací. Přesto Jehlička věří, že se mu podaří prosadit stejnou, případně i vyšší sumu, než má k dispozici letos.

Prvními z organizací, kterých by se slučování mohlo týkat, by měly být podle Jehličky Divadelní ústav a Národní informační a poradenské středisko pro kulturu. Pokud by se příspěvkové organizace MK zredukovaly na 20 (z dnešních 32), přineslo by to úsporu 150 až 200 miliónů korun, napsalo Právo. Tato suma podle výpočtu ProCulture představuje pouhých 3,3 - 4,4 % letošních celkových výdajů MK na příspěvkové organizace. Ministr se zmínil i o případném spojení Národního divadla se Státní operou. Hospodářské noviny kritizují, že ministr dosud ani nesepsal vlastní představy o budoucnosti resortu, v televizním pořadu slíbil, že je předloží v listopadu.

Projednávání návrhu státního rozpočtu přivedlo po čase do celostátních deníků, týdeníků i na televizní obrazovky opět téma provádění české kulturní politiky.  Po té, co v televizním debatním pořadu Nedělní partie (17. června 207) potvrdil ministr kultury úmysl opustit vládu v případě, že nebude naplňováno vládní prohlášení, které slibuje postupně se dobrat 1 % pro kulturu, začaly se stránky novin plnit  články o chybějích penězích pro kulturu i možném rozpadu vlády.

Jedna chybějící miliarda představuje pouhé 2 km dálnic, oznámil Václav Jehlička v nedělní polední debatě s bývalým ministrem Jandákem. Ještě týž den, hodinu před půlnocí publikoval server aktuálně rozsáhlý článek, kde popisuje, jak vláda na dálnicích plýtvá, s odkazem na zprávu Národního kontrolního úřadu, podle které se při stavbě dálnic zbytečně utrácejí částky v řádech miliard korun.

Slučování či rušení příspěvkových organizací MK, které ministr Jehlička sdělil na tiskové konferenci 21. června, je překvapivé o to víc, že mezi prvními by prý měl být Divadelní ústav a NIPOS - uvedlo ČTK.

Ředitel Divadelního ústavu Ondřej Černý přešel na jaře do Národního divadla a MK vypsalo na nového ředitele/lku Divadelního ústavu výběrové řízení, s požadavkem předložit "koncepci rozvoje Institutu umění – Divadelního ústavu na období 2007-2012 s důrazem na rozšíření dosavadní činnosti" a předpokládaným nástupem 1. července. Výběrové řízení proběhlo, výběrová komise dala ministrovi své doporučení ale 21. června ministr na tiskové konferenci oznámil, že nikoho jmenovat nebude a Institut umění – Divadelní ústav spojí s NIPOSem. 

Podle zřizovací listiny NIPOSu je základním posláním této organizace podpora rozvoje kultury, především rozvoje kulturněspolečenských a tvůrčích aktivit občanů v místech a regionech, se zřetelem k oblasti neprofesionálních uměleckých aktivit a k veřejnému užití autorských děl, poskytování informačních služeb a odborných konzultací orgánům a pracovníkům územní samosprávy, státní správy, občanských sdružení, právnickým i fyzickým osobám a dalším subjektům, působícím v místní a regionální kultuře. 

Institut umění - Divadelní ústav je mj. společně s MK pořadatelem Pražské Quadriennale, největší  přehlídky současného divadla na světě a vůbec jedné z nejrozsáhlejších mezinárodních kulturních akcí, která je v ČR pořádána a to za účasti profesionálů z celého světa.

Marta Smolíková
ředitelka ProCulture
Otevřená společnost o.p.s.

(22.06.2007)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.