Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČR
TechSoup

O regionální literaturu je na Vysočině zájem, kraj ji podporuje

S grantem kraje Edice Vysočiny vyšlo dosud na 70 publikací a v tiskárnách je připraveno dalších 19. Zastupitelé pro vydavatele dosud schválili podporu ve výši šest milionů korun. Podle ředitelek knihoven i prodejců je o knihy velký zájem. Některé výpravné publikace byly podle zjištění ČTK rychle vyprodány, ačkoliv byly k dostání jen v úzké prodejní síti. Letos bude grant Edice Vysočiny vyhlášen počtvrté, asi v červnu.

 O regionální literaturu je na Vysočině zájem, kraj ji podporuje

Jihlava 19. března (ČTK) -

"S regionální literaturou máme jen ty nejlepší zkušenosti, z čehož máme sami radost," řekl dnes ČTK jednatel Nové tiskárny v Pelhřimově Bedřich Kocman. Tiskárna vydala například několik výpravných publikací fotografa Františka Plevy z Ledče nad Sázavou. Na trh uvedla jeho Toulky Vysočinou, knihu Želivka naše řeka a Sázava milovaná.

"První vydání byla ve velmi krátké době, snad během měsíce vyprodána a museli jsme udělat dotisk," uvedl Kocman. Do konce měsíce dodá tiskárna na trh i nové vydání Toulek Vysočinou. Ve stejné kvalitě z Edic Vysočiny v Pelhřimově ještě vytiskli Zapomenuté studánky Vysočiny autora Pavla Koubka.

Poměrně velký zájem je o regionální literaturu také v krajské knihovně. Ta od každého regionálního dokumentu dostává povinně jeden výtisk. Knihy jsou k dispozici jak k půjčení, tak na studovně. "Edice Vysočiny je přece jen záruka kvality, publikace prošly grantovou komisí, je o ně poměrně velký zájem," řekla dnes ČTK ředitelka knihovny Veronika Peslerová. Nejvíce se půjčuje literatura o spisovateli Jaroslavu Haškovi, jenž zemřel v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku a také Plevovy řeky ve fotografii, vyhledávané jsou i medailonky osobností Vysočiny.

K posledním publikacím, jež vyšly s podporou kraje, patří třeba druhý díl knihy o historii Křižanova na Žďársku, kterou vydal obecní úřad, či kniha Jiřího Uhlíře o legionáři, malíři a výtvarnému kritikovi Viktoru Nikodemovi, již vydalo třebíčské Muzeum Vysočiny.

Kulturní zařízení města Pelhřimova zase na trh uvedlo sbírku pověstí, povídaček a kratochvilných historek z Pelhřimova a okolí. Ve druhém rozšířeném vydání pak s podporou kraje vyšly životní osudy spisovatele a kněze Matěje Josefa Sychry, jenž se kromě jiného zasloužil o záchranu Zelené hory, památky Unesco ve Žďáře nad Sázavou.

Letos bude grant Edice Vysočiny vyhlášen počtvrté, asi v červnu. O peníze na vydání publikací se zase budou moci ucházet města a obce, příspěvkové i neziskové organizace, ale také podnikatelé či přímo autoři. Ediční počiny musejí mít vazbu na kulturu, historii, či přírodu a krajinu Vysočiny.

mi fcz

(20.03.2007) ZDROJ: MK
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.