Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPlzeň - kulturní politika
TechSoup

O titul Evropské hlavní město kultury v roce 2015 se utkají Plzeň a Ostrava

Do soutěže o titul Evropské město kultury v roce 2015 se v České republice přihlásila tři města - Hradec Králové, Ostrava a Plzeň.  V prvním kole výběru, které proběhlo ve dnech 7 - 8. prosince 2009 vypadl Hradec Králové. Na základě získaných informací vybral třináctičlenný mezinárodní panel porotců finalisty postupující do druhého, tj. závěrečného kola. Rozhodovat se tedy bude mezi zbývajícími dvěma městy. Výsledky prvního zasedání vyhlásil její předseda Sir Robert Scott. Panel porotců se v Praze sešel ve dnech 7. - 8. 12. 2009, aby se seznámil s přihláškami a vyslechl  prezentaci každého ze tří kandidátských měst. Do konce roku 2010 porota předloží svůj návrh na držitele titulu Evropské komisi, veřejně by měl být vítěz oznámen na jaře 2011. Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 bude jmenováno jedno české a jedno belgické město. O belgickém nositeli titulu je již rozhodnuto, bude jím valonské město Mons, které bylo jediným kandidátem tamní soutěže.

V meziobdobí mezi prvním a druhým kolem soutěže budou mít města prostor k doplnění přihlášek v souladu s doporučeními panelu porotců a k podrobnějšímu rozpracování projektů. Na jaře 2010 delegace složena z členů panelu, zástupců Evropské komise a Ministerstva kultury navštíví města, která postoupila do užšího výběru, aby osobně zhodnotila jejich potenciál stát se Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015.  Do konce roku 2010 porota předloží svůj návrh na držitele titulu Evropské komisi, veřejně by měl být vítěz oznámen na jaře 2011.

Prestižní titul Evropské hlavní město kultury v minulosti obdržela města jako Florencie, Amsterodam, Dublin, Madrid, Stockholm, Brusel, Graz nebo Stavanger. Poprvé byl titul udělen již v roce 1985 řeckým Aténám. V roce 2000 se titulem pyšnila i Praha. V příštím roce bude Evropským hlavním městem rakouský Linz a litevský Vilnius.

Panel porotců čítá 13 osob, z nichž sedm je jmenováno evropskými institucemi a šest ministrem kultury ČR. Členové výběrového panelu musejí být nezávislí odborníci, kteří nestojí v konfliktu zájmů ve vztahu k městům, jež zareagují na výzvu k předložení přihlášek, a zároveň musí mít bohaté odborné znalosti i zkušenosti z kulturního sektoru, s kulturním rozvojem měst nebo s organizací samotného projektu Evropské hlavní město kultury.

Členové panelu porotců jmenováni evropskými institucemi:

Sir Robert Scott (jmenován Evropskou komisí), ředitel projektu Liverpool 2008

Manfred Gaulhofer (jmenován Evropskou komisí), generální ředitel projektu Graz 2003

Danuta Glondys (jmenována Evropským parlamentem), ředitelka sdružení Villa Decius

Andreas Wiesand (jmenován Evropským parlamentem), konzultant a odborník pro oblast kulturní politiky

Mary Mc Carthy (jmenována Radou EU), zástupkyně ředitele projektu Cork 2005

Maria Michailidou (jmenována Radou EU), bývalá generální ředitelka sekce kulturního rozvoje na Ministerstvu kultury v Řecku

Jyrki Johannes Myllyvirta (jmenován Výborem regionů), zástupce Komise pro kulturu a vzdělávání při Výboru regionů

 

Členové panelu porotců jmenováni ministrem kultury ČR:


Jaroslav Kořán, scenárista, fotograf, překladatel z angličtiny

PhDr. Eliška Fučíková, historička umění

Olga Poivre d´Arvor, bývalá ředitelka Francouzského institutu

Ing. Pavla Petrová, ředitelka Divadelního ústavu Praha

Ing. Roman Bělor, ředitel Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro

PhDr. Michal Lukeš, Ph.D., ředitel Národního muzea Praha

 





 

(09.12.2009) ZDROJ: Ministerstvo kultury ČR
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.