Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPlzeň - kulturní politika
TechSoup

Západočeská metropole Plzeň bude evropským městem kultury 2015

Českým nositelem titulu „Evropské hlavní město kultury“ na rok 2015 se stala Plzeň. Dne 8. září 2010 o tom rozhodla  jedenáctičlenná mezinárodní porota. Rozhodování poroty bylo těžké, projekty obou měst se ukázaly být velmi vyrovnané. Podle předsedy komise, bývalého leadera vítězného projektu britského Liverpoolu na Evropské město kultury, Roberta Scotta, .."bylo hlasování jejích členů tak těsné, jak jen může být." Oba projekty byly podle něho velmi kvalitní." Pevně doufám, že město Plzeň najde způsob, jak s Ostravou spolupracovat," řekl Scott. Místopředseda poroty Roman Bělor prohlásil, že Plzeň zvítězila rozdílem jediného hlasu. Na základě doporučení poroty oznámí Česká republika svůj návrh evropským institucím (Evropské komisi, Evropskému parlamentu, Radě EU a Výboru regionů). Plzeň bude oficiálně jmenována Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 Radou ministrů EU pro kulturu v květnu 2011. Se jmenováním konkrétního města Evropským hlavním městem kultury se pojí také dotace 1, 5 miliónu eur tedy přibližně 37 milionů korun. 
Českým nositelem titulu „Evropské hlavní město kultury“ na rok 2015 se stala Plzeň. Dne 8. září 2010  o tom rozhodla  jedenáctičlenná mezinárodní porota.

Porota hodnotila úroveň předložených projektů a rozhodovala kromě jiného i na základě zprávy z návštěv obou měst. Návštěvy se uskutečnily ve dnech 6. a 7. září a umožnily porotcům osobně zhodnotit potenciál měst stát se evropským hlavním městem kultury.

Rozhodování poroty bylo těžké, projekty obou měst se ukázaly být velmi vyrovnané. Vítěz však může být pouze jeden, proto se porota po pečlivém zvážení rozhodla doporučit na titul právě Plzeň. Zdůvodnění rozhodnutí poroty si bude moci zainteresovaná veřejnost pročíst ve zprávě z jednání, která bude zveřejněna na webových stránkách Ministerstva kultury v první polovině října.

Na základě doporučení poroty oznámí Česká republika svůj návrh evropským institucím (Evropské komisi, Evropskému parlamentu, Radě EU a Výboru regionů).
Plzeň bude oficiálně jmenována Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 Radou ministrů EU pro kulturu v květnu 2011.

V souladu s rozhodnutím Evropského parlamentu a Rady 1622/2006/ES o zavedení akce Společenství na podporu projektu „Evropské hlavní město kultury“ na léta 2007 až 2019, které je právním základem soutěže, bude titul v daném roce vedle vybraného českého města nosit i belgické město Mons.

V České republice se do soutěže přihlásila celkem tři města – Hradec Králové, Ostrava a Plzeň. Do druhého kola postoupila Ostrava a Plzeň.
Historie evropských měst kultury
Projekt Evropských měst kultury iniciovala v roce 1985 řecká ministryně kultury Melina Mercouri. Záměrem  této kulturní akce je sblížit občany EU, podpořit kulturní výměnu a oslavit kulturní rozmanitost.

Vybraná města se liší velikostí, počtem obyvatel, historickým a kulturním zázemím i finančními možnostmi. Tato rozdílnost má symbolizovat představu jednotné Evropy, jejíž bohatství spočívá v různosti regionů, národů a kultur. Koncept Evropského hlavního města kultury má „silný sociální a ekonomický efekt a zúčastněným městům přináší renesanci“, říká finská ministryně pro evropské záležitosti  Paula Lehtomäki.

Se vstupem desítky do Unie v květnu 2004 se výrazně zvýšil počet měst, která mají o projekt zájem. Z toho důvodu se původně počítalo, že v letech 2009 - 2019 se titulem hlavního města kultury budou pyšnit hned dvě evropská centra, přičemž jedno bude z původní patnáctky a druhé z nových členských států.
V roce 2007 budou hlavními městy kultury Lucemburk a rumunské město Sibiu. Následovat budou britský Liverpool a norské přístavní město Stavanger. V roce 2009 se projekt přesune do rakouského Lince a litevské metropole Vilnius a v roce 2010 se o titul podělí německý Essen, maďarský Pésc a turecký Istanbul.  Pro Českou republiku, společně s Belgií, je vyhražen rok 2015.



 
(08.09.2010) ZDROJ: MKČR, ProCulture
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.