Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Za Prahu kulturní - demonstrace před pražským magistrátem

V půl deváté ráno před zahájením dubnového jednání pražského zastupitelstva proběhla ohlášená demonstrace odpůrců nového grantového systému a transformačních plánů hlavního města Prahy.  Ostrá kritika kulturní politiky hlavního města Prahy se v posledních týdnech dostala na stránky téměř všech předních českých médií. Akce byla provázena paralelní demonstrací důchodců ale také klaky radního pro kulturu Milana Richtera a divadla Ta Fantastika. Podle Událostí České televize bylo na Mariánském náměstí asi tisícovka příznivců petice Za Prahu kulturní, kterou podepsalo 13 a půl tisíce lidí.  Podle Novy se sešlo na třista lidí. Pražské zastupitelstvo sice na začátku svého jednání operativně přijalo návrh petici projednat, nicméně po více než dvouhodinové diskuzi ji vzali pouze na vědomí. Petice mimo jiné požadovala odvolání radního pro kulturu Milana Richtera (ODS), zrušení dotací na vstupenku či oddělení podpory neziskového sektoru od podnikání v kultuře. Přinášíme různé pohledy k vykreslení události:

 

Záznam z jednání zastupitelstva hlavního města Prahy dne 24. dubna 2008 - projednání petice Za Prahu kulturní 
http://magistrat.praha-mesto.cz/76424_Projednani-petice-Za-Prahu-kulturni

Popis demonstrace a jednání zastupitelstva očima studenta dramaturgie DAMU:
Jan Tošovský: Neblbni, vole, pár hodin a za litr!, Lidové noviny, 26. dubna 2008

Zpravodajství veřejnoprávní televize:
Události, ČT, dne 24. dubna 2008 (vyčkejte několik vteřin, než začne dotyčná reportáž)

Zpravodajství soukromé televize:
Televizní zprávy, Nova, dne 24. dubna 2008

Zábavný televizni pořad:
Uvolněte se, prosím, dne 25. dubna 2008, Talk show Jana Krause, host Jiří Ornest

Reflex č. 18/2008
Šílený čtvrtek, Veronika Bednářová

Lidové noviny, 29. dubna 2008
Semafor má červenou?, Jiří Paroubek

Aktualizace 30. dubna 2008

text znění petice Zastupitelstvu hlavního města Prahy

ZA PRAHU KULTURNÍ (z 9. dubna 2008)

Vážně znepokojeni vývojem podpory rozvoje kultury v hlavním městě se níže podepsaní občané v souladu se zákonem č. 85/1990 Sb. o právu petičním obracejí na zastupitelstvo hlavního města Prahy ve věci veřejného zájmu. Zavedením plošné dotace na vstupenku, která se týká i komerčních kulturních aktivit, došlo k zásadnímu krácení podpory neziskových subjektů poskytujících kulturní služby Pražanům, a tedy k vážnému ohrožení jejich kontinuálních aktivit. Některým z nich dokonce hrozí v průběhu roku 2008 předčasné ukončení činnosti. Jsou to např. divadlo Semafor, Archa, Divadlo bratří Formanů, Divadlo v Celetné, Divadlo Alfred ve dvoře, Strašnické divadlo, Galerie kritiků, Galerie Futura, festivaly TANEC PRAHA, Dny evropského filmu, Maratón soudobé hudby, Festival současného umění Praha - Tina B. a další.

Hlavní město Praha je ze zákona povinno pečovat v souladu s místními předpoklady a místními zvyklostmi o vytváření podmínek pro uspokojování potřeb svých občanů včetně celkového kulturního rozvoje.

Já, níže podepsaný JUDr. Václav Petrmichl, zletilý občan hlavního města Prahy, požaduji na základě § 7 písm. c) zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, aby zastupitelstvo hlavního města Prahy projednalo tyto záležitosti:

1) Oddělilo podporu neziskového sektoru od případné podpory podnikání v kultuře a zrušilo plošnou dotaci na vstupenku.

2) Definovalo síť veřejných kulturních organizací, které pečují o kulturní dědictví i kontinuální rozvoj umění, a do té doby pozastavilo nepřipravenou transformaci divadel.

3) Odvolalo z funkcí radního pro kulturu Ing. Milana Richtera a předsedu Výboru pro kulturu a volný čas a Grantové komise HMP Bc. Ondřeje Pechu, protože svými rozhodnutími destabilizovali pražské kulturní prostředí a ohrozili jeho další existenci a přirozený rozvoj

4) Zabývalo se podněty umělecké veřejnosti (např. Iniciativa pro kulturu, Rada uměleckých obcí, ITI – International Theatre Institute/UNESCO, Institut umění – Divadelní ústav) a obnovilo koncepční a kontrolní orgán složený z odborné veřejnosti (kterým je v platné Kulturní politice hl. města Prahy Poradní sbor primátora).

5) Urychleně řešilo situaci ohrožených subjektů.

Petiční výbor:
Jakub Špalek (mluvčí)
Miroslav Táborský
Táňa Fischerová
Śárka Havlíčková
Vít Havránek
Daniel Hrbek
Václav Petrmichl
Miroslav Pudlák
Ondřej Vetchý.

Členy petičního výboru je v této věci oprávněn zastupovat ve styku se zastupitelstvem hlavního města Prahy pan JUDr. Václav Petrmichl, bytem Na Skalce 1039/3, 150 00 Praha 5.

K petici, která nebyla po projednání zastupitelstvem ukončena pro podpisovaní se lze připojit zde.

 

(26.04.2008)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.