Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoLegislativa
TechSoup

Slavnostní uvedení české verze licencí Creative Commons

Obrázek k článku Slavnostní uvedení české verze licencí Creative Commons
Dne 16. 4. 2009 budou na serveru organizace Creative Commons oficiálně spuštěny české licence Creative Commons. Od tohoto dne budou mít čeští autoři možnost svá díla vystavit pod českou verzi licence, vytvořenou v národním jazyce a v maximálním souladu s českým autorským právem. Tisková a diskuzní konference uvedení české verze licencí Creative Commons je součástí festivalu Multiplace.
Program:

10:00-10:45 Workshop aplikace licencí Creative Commons - Marek Tichý a Petr Jansa

11:00-12:00 Tisková konference a slavnostní uvedení české verze licencí Creative Commons
- představení licencí: Vít Richter (Národní knihovna ČR) a Marek Tichý (Iuridicum Remedium)
- uplatnění CC pro nezávislé umělce, Jan Pavelka (Svaz nezávislých autorů)
- představení překladu Free Culture, Adam Hazdra (Root.cz)
- hosté: Pavle Klusák (Respekt), Patrik Zandl (Lupa.cz) a Alek Tarkowski (CC Polsko)

13:00-14:15 Publicistický panel
- Patrick Zandl - Význam CC pro informační svobodu
- Pavel Klusák - Creative Commons mezi mainstreamem a undergroundem
- Adam Hazdra - Překlad Free Culture

14:30-16:00 Creative Commons panel

- Alek Tarkowski (Pl) – Creative Commons - a global initiative
- Petr Kadlec – Přechod Wikipedie na licence Creative Commons
- Martin Čechura - Creative Commons na internetovém rádiu Radio23.cz

Konferenci organizují: Národní knihovna ČR, Iuridikum Remedium a DigiLab AVU v rámci festivalu Multiplace.

———————————-
13:00-14:15 Publicistický panel
———————————-
Patrick Zandl - internetový podnikatel, zakladatel zpravodajského serveru Mobil.cz a šéfredaktor portálu Lupa.cz

Význam CC pro informační svobodu
O tom, jak se myšlenka otevřených a sdílených zdrojů projevuje na informační svobodě a o tom, jak je důležité přehledné a jasné licencování děl.
———————————-
Pavel Klusák - hudební publicista, scénarista a překladatel

Creative Commons mezi mainstreamem a undergroundem
Zástupci mainstreamové kultury občas koketují s licencí Creative Commons - především jako znakem nezávislosti a trendového “fresh” mladého přístupu, který využívají jako marketingový a imagový nástroj.
———————————-
Adam Hazdra - zabývá se řízením inovací a produktovým managmentem. Je přispěvatelem nezávislých blogerů BuzzMag (buzzmag.cz).

Překlad Free Culture
Adam Hazdra představí nekomerční open-source překlad knihy Free Culture (Svobodná kultura), který probíhá na pracovní wiki serveru Root.cz. Přiblíží hlavní myšlenky knihy a ukáže, proč je důležité, abychom se jí zabývali.
———————————-
14:30-16:00 Creative Commons panel
———————————-
Alek Tarkowski – sociologický pracovník v Interdisciplinárním centru pro výpočetní a matematické modelování varšavské Univerzity, kde vede Creative Commons v Polsku. Je členem poradního sboru předsedy vlády Polské republiky.

Creative Commons - a global initiative
In my presentation I would like to present the variety of projects and initatives undertaken as part of the global Creative Commons network, started by the American Creative Commons organization and continued by a network of partner institutions in over 50 countries. Firstly, I would like to present selected activities of the international Creative Commons network, and key projects like Science Commons or CC Learn. Secondly, I would like to foucs on the Creative Commons Poland project - which I have been running for the last five years. I will give a broad overview of the legal situation, the state of culture, education and science sectors, and of groups and projects working in the field of free culture in Poland. I will then present both the successes and the difficulties that we have been facing, as well as some examples of license use.
———————————-
Petr Kadlec – je nejdéle působícím správcem české Wikipedie. Je také členem občanského sdružení Wikimedia ČR.

Přechod Wikipedie na licence Creative Commons
Wikimedia přecházejí na licenci Creative Commons Attribution Share-alike (CC-BY-SA), autor vysvětlí, proč byla zvolena právě tato licence, a shrne aktuální stav a očekávaný další postup přechodu.
———————————-
Martin Čechura - dlouholetý člen soundsystemu AKA.IO, zakládající člen SNA, jeden ze správců internetového Radia23.cz

Creative Commons na internetovém rádiu Radio23.cz
Radio23.cz vysílá od roku 2004 výhradně hudbu autorů, kteří nejsou zastupováni kolektivními správci autorských práv. Licence Creative Commons bude vhodným nástrojem jak jednoznačně vyjasnit autorské vztahy. Správci rádia připravují pro autory hudby uživatelsky přátelské začlenění licence CC v rámci svého projektu internetového rádia.
———————————-

O licencích Creative Commons:
Přístup k autorským dílům je na jedné straně snadnější především díky internetu, na druhé straně je stále více regulován složitou legislativou ve prospěch zájmů držitelů autorských práv. Jedinec se tak často dostává do situace, kdy k dílu přistupuje za značné právní nejistoty. Vzrůstá potřeba jasně a srozumitelně deklarovat podmínky za jakých je možno zacházet s konkrétním zveřejněným dílem.

Licence Creative Commons (CC) vycházejí z jednoduché myšlenky: autor sám učiní rozhodnutí, za jakých své dílo zveřejní a jejich prostřednictvím tyto podmínky srozumitelně vyjádří. Využitím licencí CC navíc dochází k rostoucím tendencím v oblasti sdílení, šíření a remixování autorských děl v souladu s platnou legislativou, což se mimo jiné odráží ve vytváření lepších podmínek pro tvůrčí aktivity každého občana.
(30.03.2009) ZDROJ: Iutridicum remedium
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.