Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfo
TechSoup

Slavnostní otevření Národní technické knihovny

Obrázek k článku Slavnostní otevření Národní technické knihovny
Národní technická knihovna spolu s Městskou knihovnou v Praze otevírají 9. září 2009 ve 13:30 novostavbu knihovny na Flemingově náměstí v pražských Dejvicích. Budova knihovny má obrysy "zaobleného čtverce" od studia Projektil Architekti. Zaoblený čtverec s mnoha vnitřními architektonickými prvky, které udiví i pobaví - komixová výzdoba hlavní haly, zdi z pohledového betonu, přiznané elektrické rozvody, hravě barevné linoleum kopírující zátěžové křivky podlah a další drobné detaily. S více než 1,5 milionem svazků má být NTK největším pramenem technické literatury z oblasti aplikovaných přírodních a společenských věd v České republice. Státní technická knihovna slučuje fondy Státní technické knihovny, dosud umístěné v Klementinu, a část fondů knihoven ČVUT a VŠCHT. Náklady na stavbu přišly na 2,25 miliardy korun a o její provoz se bude starat 170 zaměstnanců. Předpokládá se, že knihovnu ročně navštíví 900 000 čtenářů.

Uživatelům slibuje komfort služeb, například půl milionů publikací ve volném výběru, přes 1300 studijních míst a téměř 600 míst relaxačních. V celém objektu bude WiFi signál, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna, možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih i kavárna. Kormě 300 parkovacích míst nabídne knihovna také 200 míst pro uživatele cyklodopravy.

Pobočka městské knihovny zde nabídne čtenářům ve volném výběru až půl miliónu publikací zaměřených na techniku a zároveň prostor pro individuální i týmovou práci, místa ke studiu i relaxaci. Současně se uživatelům otevírá také dejvická pobočka Městské knihovny v Praze. Ta je umístěna na prostoru 930 metrů čtverečních v jednom ze zakulacených rohů Národní technické knihovny.

Větší prostor a nové vybavení umožňují knihovně rozšířit nabídku kulturních aktivit pro dospělé i děti. Ty si od října mohou přijít do knihovny zahrát karetní hru Magic, pro dospělé jsou na listopad připravena zajímavá setkání. Spisovatelka Eva Kantůrková přijde vyprávět o svých knihách, cyklocestovatelé Lucie Kovaříková a Michal Jon zavedou posluchače na cestu do Francie se psem Ernestem a Jiří Dědeček vystoupí v autorském poetickém večeru.

Idea realizace nové národní technické knihovny pochází z 90 let minulého století. Architektonická soutěž byla vyhlášena v roce 2000. Investorem stavby Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím Státní technické knihovny.


Dokumenty a projekt  knihovny

http://old.stk.cz/ntk/projekt.html

(03.09.2009) ZDROJ: Národní technická knihovna
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.