Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
TechSoup

Bojkot rumunských NNO přípravy na využívání Strukturálních fondů

Zástupci nestátních neziskových organizací v Rumunsku následovali své slovenské kolegy a 23. ledna 2006 vyhlásili bojkot ze strany NNO při přípravě Rumunska na programové období 2007–2013. O tomto kroku informoval rumunský zástupce v mezinárodní platformě Structural Funds team Zoltan Hajdu z organizace Focus Eco Center, Romania. Bojkotem, který podpořilo celkem na 47 významných neziskových organizací z celé země, je tak Rumunsko druhou zemí v pořadí, která přistoupila k takovémuto kroku.

Jako první se odhodlaly NNO na Slovensku koncem minulého roku. Zástupci NNO ve výborech pro strukturální fondy a Kohezní fond Evropské unie dne 9. prosince 2005 oznámili oficiální vystoupení z těchto struktur. Takováto kolektivní neúčast zástupců NNO na práci výborů nemá v historii Evropské unie obdobu. Aktuální zpravodajství ze Slovenska můžete sledovat na stránkách organizace Priatelia Zeme – CEPA a na stránce věnované problematice EU fondů na Slovensku.

NNO tímto krokem vyjadřují svůj zásadní nesouhlas s porušováním principu partnerství ze strany státních orgánů odpovědných za přípravu zemí na programové období 2007–2013 a přípravu odpovídajících dokumentů pro využívání strukturálních fondů a Kohezního fondu Evropské unie.

SF team je mezinárodní platforma profesionalizo­vaných NNO z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Lotyšska, Rumunska s podporou z Nizozemí. Každá země je zastoupena jednou neziskovou organizací, za Českou republiku je zástupcem Centrum pro komunitní práci (CpKP). Jedná se většinou o servisní NNO, které usilují o zapojení veřejnosti a NNO do rozhodovacích procesů ve vztahu k rozvoji daných zemí. Podstatným cílem jejich snažení je monitorování využívání Strukturálních fondů, v současné době se tak hodně zaměřují na přípravu programového období 2007–2013. Zmíněné organizace jsou v jednotlivých zemích iniciátory, příp. přímo organizátory, partnerství pro NNO při přípavě programových dokumentů.

SF team tvoří tyto organizace:

Centrum pro komunitní práci (CpKP), Česká republika (www.cpkp.cz)
National Society of Conservationists (NSC), Maďarsko (www.mtvsz.hu)
Priatelia Zeme-CEPA, Slovensko (www.priateli­azeme.sk/cepa, www.eufondy.org)
Polish Green Network (PGN), Polsko (www.zielonasi­ec.pl, www.koalicjaf­s.org.pl)
Green Liberty (GL), Lotyšsko (www.zalie.lv, www.esfondi.lv)
Focus Eco Center (FEC), Rumunsko (www.focuseco.ro)
Milieukontakt Oost-Europa, (Milieukontakt), Nizozemí (www.milieukon­takt.nl)

(30.01.2006) ZDROJ: CpKP
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.