Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
TechSoup

Veřejné projednání koncepce Integrovaný operační program (IOP)

Veřejné projednání koncepce Integrovaný operační program pro budoucí programové období 2007 - 2013 a posouzení jejich vlivů na životní prostředí (SEA) se koná 22. prosince 2006 v Praze. Toto veřejné projednání je určeno zástupcům státní správy a veřejné správy, akademické sféry, podnikatelských subjektů, nevládních organizací a další zainteresované veřejnosti. Prioritní osa 3 IOP je mj. zaměřena na národní podporu územního rozvoje, což v oblasti kultury znamená podporu projektům využívajících kulturní potenciál národního významu s dopadem na celé území ČR. 

Veřejné projednání se konná od 14:00 hodin, ve velké zasedací místnosti Ministerstva pro místní rozvoj, Staroměstské nám. 6, Praha 1.


Základní informace:
Hlavním východiskem pro zpracování Integrovaného operačního programu je Národní strategický referenční rámec ČR 2007 – 2013, který je základem pro zaměření intervencí České republiky v rámci strukturálních fondů.


Integrovaný operační program vymezuje tři základní prioritní osy, které pokrývají problematiku modernizace veřejné správy prostřednictvím informačních technologií, zajištění kvality a dostupnosti veřejných služeb, a to v oblastech sociální integrace, zdravotnictví, služeb zaměstnanosti a bezpečnosti a prevence rizik, dále v oblasti národní podpory územního rozvoje v oblastech rozvoje cestovního ruchu, kulturního dědictví a bydlení. IOP bude financován z ERDF ve výši 6 % z cíle Konvergence.

Integrovaný operační program je kompatibilní se základními národními strategickými dokumenty (zejména se Strategií regionálního rozvoje ČR, Strategií udržitelného rozvoje ČR, Strategií hospodářského růstu ČR a se Státní politikou životního prostředí ČR (2004 – 2010).IOP byl podroben posouzení vlivů na životní prostředí (dále „SEA IOP“) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění. Výstupem SEA IOP jsou návrhy úprav IOP a doplnění problematiky životního prostředí a veřejného zdraví do  IOP, stanovení podmínek pro implementaci opatření, návrh environmentálních kritérií pro výběr projektů a indikátorů pro sledování vlivu implementace IOP na životní prostředí a veřejné zdraví.

Za přípravu SEA IOP je odpovědné Ministerstvo pro místní rozvoj, odbor Řídící orgán SROP a JPD 2. Příslušným úřadem pro posuzování vlivů na životní prostředí je Ministerstvo životního prostředí, odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC.

Zpracovatelem posouzení vlivů IOP na životní prostředí je Česká zemědělská univerzita v Praze – Fakulta lesnická a environmentální – Laboratoř ekologie krajiny.

Účel veřejného projednání:

Veřejné projednání se koná dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění. Cílem je projednat s veřejností návrh obou koncepcí a posouzení jejich vlivů na životní prostředí a získat případné připomínky pro vydání závěrečného stanoviska.

Informační zdroje:
Relevantní dokumenty, průběžné výstupy v rámci přípravy obou koncepcí jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj (www.mmr.cz).

Ministerstvo životního prostředí dle požadavků zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů, zveřejňuje jednotlivé dokumenty v průběhu procesu SEA IOP v Informačním systému SEA na adrese www.ceu.cz/EIA/SEA.

Koncepce je vedena pod kódem MZP043K.
Dokumenty jsou také dostupné na webové adrese http://kostelec.czu.cz/UAE/SEA.htm zpracovatele SEA IOP.

Integrovaný operační program ke stažení

SEA hodnocení ke stažení

Připomínky a dotazy k  zveřejňovaným dokumentům je možné zasílat na adresu koordinátora SEA: zdrazil@knc.czu.cz 

(15.12.2006)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.