Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Evropská komise notifikovala pražský systém kulturních grantů

Ve středu 15. června 2011 notifikovala Evropská komise Grantový systém hlavního města Prahy v oblasti kultury a umění na léta 2010 – 2015. Byl tak završen více než tříletý proces tvorby a vyjednávání o způsobu poskytování grantů v oblasti kultury v hlavním městě Praze, na jehož počátku byla kauza tzv. dotace na vstupenku, jíž prosazoval tehdejší radní pro kulturu a stávající starosta Prahy 10 Milan Richter za ODS, a proti které se vzbouřila nejen pražská kulturní veřejnost. Grantový systém hlavního města Prahy nyní obsahuje hodnotící kritéria pro členy odborných komisí a bodovou škálu hodnocení víceletých i jednoletých projektů předkládaných v grantovém řízení hl.m. Praze. Vedle pohledu na základní hodnotící kritéria notifikovaného grantového systému a historie kauzy z tiskového prohlášení pražského Magistrátu přinášíme seznam článků a aktivit ProCulture, které se této kauze také věnovalo.

Grantový systém hl.m. Prahy se v současné podobě opírá o základní hodnotící kritéria:

Soulad s Koncepcí kulturní politiky hl. m. Prahy – žádosti musí mít jasně definované cíle, a to v návaznosti na cíle grantového systému hl.m. Prahy.
Umělecká kvalita – přínos projektu či činnosti organizace z hlediska schopnosti zprostředkovat uměleckou tvorbu na vysoké umělecké a odborné úrovni.
Jedinečnost - potřebnost projektu či činnosti organizace pro zachování či rozvoj umělecké a oborové / žánrové/ různorodosti, tradic a podpory kulturních aktivit v hlavním městě Praze.
Připravenost projektu, kvalita zpracování žádosti – srozumitelnost žádosti, účelnost plánovaných aktivit s ohledem na naplnění cílů projektu či činnosti organizace, odborná způsobilost zúčastněných osob, zkušenosti a kredibilita žadatelů.
Přiměřenost nákladů projektu a zdůvodnění žádosti na realizaci projektu či činnost organizace, posouzení transparentnosti, účelnosti a hospodárnosti plánovaného rozpočtu, schopnosti zajistit vícezdrojové financování.
Udržitelnost projektu - existence projektu po vyčerpání grantu, potenciál dalšího rozvoje projektu.
Začleňování specifických skupin obyvatel Prahy do uměleckých a kulturních aktivit, a to jako realizátorů či jako diváků, posluchačů nebo návštěvníků.
Zastupitelstvo hl.m. Prahy schválilo usnesením 4/25 dne 17.2.2011 aktualizovaný Grantový systém hl.m. Prahy v oblasti kultury a umění na léta 2010 - 2015, který byl v souladu s připomínkami a doporučeními Evropské komise dopracován oddělením kultury OZV MHMP.
http://kultura.praha-mesto.cz/zdroj.aspx?typ=4&Id=78207&sh=-1477382195

Z tiskového prohlášení pražského Magistrátu k notifikaci:

Přistoupením České republiky k Evropské unii dne 1. 5. 2004 vyplynula pro naši zemi povinnost dodržovat Smlouvu o založení Evropského společenství. Článek 87 této smlouvy stanoví, že podpory poskytované v jakékoliv formě státem nebo ze státních prostředků, které narušují nebo mohou narušit hospodářskou soutěž tím, že zvýhodňují určité podniky nebo odvětví výroby, pokud ovlivňují obchod mezi členskými státy, jsou neslučitelné se společným trhem, nestanoví-li tato smlouva jinak.
Dne 11. 9. 2007 podala FANTAZMA, s. r.o. stížnost Komisi Evropských společenství na porušení práva společenství stěžovatele.
Stížnost vycházela z toho, že granty poskytované v oblasti kultury a umění hlavním městem Prahou jsou veřejnou podporou ve smyslu čl. 87 odst. 1 Smlouvy o založení Evropského společenství a jako takovou ji nemá hlavní město Praha notifikovanou a poskytuje ji tedy protiprávně.
V červnu roku 2008 proběhla v Bruselu schůzka se zástupci Evropské komise k této problematice přidělování grantů hlavním městem Prahou v oblasti kultury a umění. Evropská komise doporučila hlavnímu městu Praze zpracovat nový grantový systém, dle kterého by granty byly přidělovány na základě transparentních kriterií způsobem, který nelze vůči určitým subjektům považovat za diskriminující. Zároveň komise důrazně doporučila, zavést u přidělování jednotlivých grantů systém bodového hodnocení, který bude transparentní a nediskriminační, a udělení každého grantu bude tzv. změřitelné.
Tehdejší primátor Pavel Bém pověřil svůj Poradní sbor pro oblast kulturní a grantové politiky aby – vycházeje z doporučení EK – zpracoval Grantový systém hlavního města Prahy na léta 2010 – 2015
V srpnu 2009 byl Evropské komisi pro soutěž (prostřednictvím ÚOHS) neformální cestou předán k posouzení nový Grantový systém, schválený usnesením Zastupitelstva hlavního města Prahy (č. 28/43 ze dne 18. 6. 2009).
Od října 2009 probíhaly konzultace o obsahu Grantového systému mezi pracovníky Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy a Evropskou komisí, kdy byla vysvětlována nejrůznější specifika pražské kulturya řešil se obsah připomínek Evropské komise.
17. 2. 2011 usnesením č. 4/25 schválilo Zastupitelstvo hlavního města Prahy konečnou podobu Grantového systému hlavního města Prahy v oblasti kultury a umění na léta 2010 – 2015. Den na to předložilo hlavní město Prahy Evropské komisi žádost o notifikaci tohoto systému

Přehled vybraných článků ke kauze na www.proculture.cz

Pražský primátor a radní přichází s návrhem řešení
Článek ze sekce Praha - kulturní politika
Primátor hlavního města Prahy a radní pro kulturu vydali společné prohlášení ke kulturní politice, jehož cílem je "zklidnit současnou situaci, poskytnout finanční garance a vytvořit prostor pro seriozní a věcnou diskuzi". Ze strany magistrátu jde o první návrh konstruktivního řešení, které primátor Pavel Bém a radní Milan Richter hodlají předložit Radě a Zastupitelstvu, jako reakci na demonstrace a 30 000 podpisů petice Za Prahu kulturní. Jde o zrušení výběrových řízení na ředitele některých pražských divadel; zastavení 2. a 3. etapy transformace příspěvkových organizací do řádného vyhodnocení první vlny transformace; zavedení auditování nositelů čtyřletých grantů a jasné plánování výdajů na tento typ podpory v budoucnu; dofinancování letošních víceletých projektů na loňskou úroveň a zrušení nešťastné dotace na vstupenku. Současně navrhují zrušit grantovou komisi a ustanovit poradní sbor primátora, přičemž jednou příčin problémů uplynulého období bylo, že nebyl zřízen koncepční orgán (poradní sbor) ale pouze implementační (grantová komise). Existencí obou orgánů je však i podmíněna funkčnost Kulturní a Grantové politiky přijaté v roce 2006.
Čti celý článek

Média stála ve sporu o granty na straně kulturní obce
Článek ze sekce Praha - kulturní politika

Časopis Týden si nechal  u společnosti Newton Media udělat analýzu sporu o pražské granty na kulturu. Sebastian Pawlowski, majitel Týdne a Instinktu je prostřednictvím Muchova Muzea s.r.o., které je rovněž v portfoliu jeho firem na kauze sám interesován. Turistickými kancelářemi oblíbené museum je jedním z příjemců pražské dotace na vstupenku. Dostane 4,5 milionu. Podle analýzy změny v dotačním systému pražského magistrátu pro kulturu vedly k sílícím a mediálně viditelným protestům. Zejména divadelníci kritizovali nový rozpočtový „pilíř“ – plošné dotace na vstupenku – v jehož rámci se letos rozdělila čtvrtina z celkové výše dotací. Nejenže tak dosáhly na podporu komerční subjekty („černá divadla“ či muzikálové scény), ale dle kulturní obce také ubylo peněz na partnerské projekty a víceleté granty. Několik divadel ohlásilo pravděpodobný zánik či výrazné omezení činnosti.
Čti celý článek

Vyhlášení grantů pražského Magistrátu na rok 2008
Článek ze sekce Granty, dotace - EU, stát, kraje

Dne 6. 11. schválila Rada hlavního města Prahy granty na rok 2008 a to usnesením číslo 1676. Granty budou dle nového systému, vycházejícího z předpokladu, že "..  umělecká kvalita není přímo parametricky změřitelná" (radní  pro kulturu Richter),  členěny do 4 základních skupin: 1. skupina - dotace na vstupenku; 2. skupina - podpora umělecké činnosti subjektů, projektů prezentace pražské kultury v zahraničí, projektů mezinárodní spolupráce a projektů neprofesionálního umění ; 3. skupina - podpora studentů uměleckých škol, mladých a začínajících umělců, uměleckých souborů dětí a mládeže; 4. skupina - víceleté (maximálně 4 leté) granty. Uzávěrka výběrového řízení je dne 7. 12. 2007. Každý subjekt je oprávněn předkládat žádost ve všech čtyřech skupinách. Nastavením nového systému grantů v hlavním městě Praze došlo ke změnám také ve stávající Koncepci kulturní politiky hlavního města Prahy. Do 20. 11. mají být navržení i noví členové Komise Rady HMP pro udílení grantů hl.m. Prahy v oblasti kultury a umění.
Čti celý článek

Stanovisko RUO k projednání svých návrhů výborem pro kulturu HMP
Článek ze sekce RUO
Rada uměleckých obcí (RUO) iniciovala v dubnu t.r. občanskou iniciativu Chceme Prahu kulturní, ke které se připojilo 2 124 osob, z toho 1 329 občanů hlavního města. Za návrhy se postavila i Evropská rada umělců reprezentující na 250 000 umělců různých oborů. Těžištěm iniciativy byla žádost o projednání dvanácti konkrétních bodů, které by měla kulturní politika hlavního města zohledňovat. Návrhy minulý týden projednal Výbor pro kulturu a volný čas HMP, avšak RUO se domnívá, že důvodová zpráva přijatá v rámci usnesení, kterým vzal výbor návrhy na vědomí, je formální, zavádějící a v některých bodech dokonce nepravdivá.
Čti celý článek


Za Prahu kulturní - demonstrace před pražským magistrátem
Článek ze sekce Praha - kulturní politika

V půl deváté ráno před zahájením dubnového jednání pražského zastupitelstva proběhla ohlášená demonstrace odpůrců nového grantového systému a transformačních plánů hlavního města Prahy.  Ostrá kritika kulturní politiky hlavního města Prahy se v posledních týdnech dostala na stránky téměř všech předních českých médií. Akce byla provázena paralelní demonstrací důchodců ale také klaky radního pro kulturu Milana Richtera a divadla Ta Fantastika. Podle Událostí České televize bylo na Mariánském náměstí asi tisícovka příznivců petice Za Prahu kulturní, kterou podepsalo 13 a půl tisíce lidí.  Podle Novy se sešlo na třista lidí. Pražské zastupitelstvo sice na začátku svého jednání operativně přijalo návrh petici projednat, nicméně po více než dvouhodinové diskuzi ji vzali pouze na vědomí. Petice mimo jiné požadovala odvolání radního pro kulturu Milana Richtera (ODS), zrušení dotací na vstupenku či oddělení podpory neziskového sektoru od podnikání v kultuře. Přinášíme různé pohledy k vykreslení události: Čti celý článek

 

(20.06.2011)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.